^Κορυφή
  • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
  • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
    ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
  • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
    ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
  • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
    ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
  • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
  • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
    ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ

ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ

Ο Κάστελλος βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Αποκόρωνα, σε υψόμετρο 227 μέτρων στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Πρόκειται για γραφικό ημιορεινό χωριό που έχει χτιστεί κατά μήκος ενός επιμήκη λόφου που εκτείνεται από νότο προς βορρά και έχει πανοραμική θέα από τη Γεωργιούπολη μέχρι τον Πετρέ στα βόρεια, τον Κουρνά στα δυτικά και τη Φυλακή στα ανατολικά. Λόγω της οχυρής θέσης του το χωριό ονομάστηκε castello (δηλαδή κάστρο) από τους Βενετούς, απ’ όπου και προέκυψε η σημερινή εξελληνισμένη ονομασία του. Το χωριό αναφέρεται ως Castello από τον Barozzi το 1577, Castello et Patima από τον Καστροφύλακα το 1583 και Castello από τον Basilicata το 1630. Με δεδομένο ότι ο λόφος χρησιμοποιούνταν κυρίως για αμυντικούς σκοπούς, ο κυρίως οικισμός βρισκόταν παλιότερα χαμηλά στη βόρεια άκρη του λόφου, σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Αγκαθές ή Αγκαθιάς.

Ωστόσο, γύρω στα 1800 οι κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν πάνω στον λόφο, ώστε να είναι προστατευμένοι από επιθέσεις από τα πεδινά. Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε εύστοχη, καθώς σε σφοδρή μάχη που έγινε το 1835 στο χωριό οι Οθωμανοί έχασαν 22 άνδρες, ενώ οι ντόπιοι μόνο έναν. Αντιλαμβανόμενοι ότι ήταν δύσκολο να ελέγξουν αποτελεσματικά την περιοχή, οι Οθωμανοί εγκατέστησαν φρουρά στη γειτονική Επισκοπή, αλλά δεν επιχείρησαν ξανά επίθεση κατά του Κάστελλου. Λόγω της ορεινής του φύσης και του ατίθασου χαρακτήρα των κατοίκων του, το χωριό έπαιξε σημαντικό ρόλο και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1941-1945), κατά την οποία το χωριό αποτέλεσε προσωρινό καταφύγιο για αρκετές αντάρτικες ομάδες.

Πέρα από τον ιστορικό του πλούτο, το χωριό είναι γνωστό και για τη φυσική ομορφιά του, καθώς στη χαράδρα που το χωρίζει από τον Κουρνά υπάρχει ένα εντυπωσιακό δάσος από αζίλακες, ένα μοναδικό είδος δρυός που μπορεί να φτάσει τα 25 μέτρα ύψος και της οποίας τα φύλλα δεν έχουν το συνηθισμένο σχήμα, αλλά μοιάζουν με αυτά της ελιάς. Σε δεσπόζουσα υπερυψωμένη θέση στα νότια του χωριού υπάρχουν τα ερείπια ενός κουλέ, δηλαδή ενός πύργου, έναν από τους πολλούς που έχτισαν οι Οθωμανοί μετά την επανάσταση του 1866-1869 για να ελέγχουν τα ορεινά χωριά και τις μεταξύ τους διαβάσεις. Το χωριό παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν αναπαλαιωθεί αρκετά παλιά σπίτια ώστε να μετατραπούν σε ξενώνες και τουριστικά καταλύματα, με σεβασμό στην παράδοση και την αρχιτεκτονική του τόπου.

Διοικητικά, το χωριό αναφέρεται ως τμήμα του Δήμου Μαθέ το 1881, του Δήμου Γεωργιούπολης το 1900 και έδρα ομώνυμου αγροτικού δήμου το 1920. Ο Κάστελλος έγινε αυτοτελής κοινότητα από το 1926 μέχρι το 1999, όταν και προσαρτήθηκε στον Δήμο Γεωργιούπολης, ο οποίος έγινε Δημοτική Ενότητα του Δήμου Αποκορώνου το 2010.

Επιμέλεια & σύνταξη κειμένων: Γιώργος Λιμαντζάκης


Facebook twitter youtube