^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Δ.Ε. Ασή Γωνιάς

ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ

Η Ασή Γωνιά βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Δήμου Αποκορώνου σε υψόμετρο 418 μέτρων, σε μια πλαγιά του όρους Ομανιτέ, γνωστό στους ντόπιους ως Ασηγωνιώτικη μαδάρα. Λόγω της δυσπρόσιτης θέσης του χωριού στο βάθος του Ασηγωνιώτικου φαραγγιού, ο οικισμός ονομάστηκε Γωνιά, ονομασία που αναφέρεται ως Gognia από τον Barozzi το 1577 και Gognà από τον Καστροφύλακα το 1583. Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς το 1646 το χωριό ονομάστηκε Μέσα ή Έσω Γωνιά (İçeri Gonya), αλλά αργότερα μετονομάστηκε Ασή Γωνιά, ώστε να αποτυπώνει τον ατίθασο χαρακτήρα των κατοίκων του («ασή» στα τουρκικά σημαίνει «ανυπότακτος»).

Πιστό στο όνομα του, το χωριό έπαιξε σημαντικό ρόλο στους αγώνες των χριστιανών της Κρήτης κατά των Οθωμανών. Τον Αύγουστο του 1866 συνεδρίασε στην Ασή Γωνιά η Παγκρήτια Επαναστατική Συνέλευση, ενώ τον Φεβρουάριο του 1867 εγκαταστάθηκε εκεί η «Προσωρινή Κυβέρνηση Κρήτης». Η επανάσταση αυτή έληξε τον Δεκέμβριο του 1868, όταν τα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης εξέδωσαν στον Χαϊνόσπηλιο, ένα σπήλαιο νοτιοδυτικά του χωριού, ψήφισμα με τίτλο «Ένωση ή Θάνατος». Περίπου τριάντα χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1895 εγκαταστάθηκε στην Ασή Γωνιά η Μεταπολιτευτική Επιτροπή, η οποία κατάφερε με την υποστήριξη των ντόπιων να απωθήσει επανειλημμένα τη χωροφυλακή και τα οθωμανικά στρατεύματα από την περιοχή. Κατά τις δύσκολες αυτές εποχές το χωριό δεν προσέφερε μόνο το δυσπρόσιτο περιβάλλον του, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες που διακρίθηκαν για την εθνική τους δράση. Οι καπετάνιοι Νικόλαος Πετράκης (Πετρονικόλας) και Μάρκος Πετράκης (Πετρομάρκος) ξεχώρισαν για τη δράση τους κατά των Οθωμανών, ενώ ο Παύλος Γύπαρης, ο Στυλιανός Κοκκινάκης και Μιχάλης Μελαδάκης για τη συμμετοχή τους στους εθνικούς αγώνες στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1941-1945) εγκαταστάθηκε στην περιοχή Βουρβουρέ Ασή Γωνιάς η «Ανώτατη Επιτροπή Αγώνα Κρήτης» υπό τον συνταγματάρχη Ανδρέα Παπαδάκη, ενώ για τις υπηρεσίες τους στην Αντίσταση διακρίθηκαν επίσης ο Πέτρος Παπαδοπετράκης (Πέτρακας) και ο «μαντατοφόρος της αντίστασης» Γιώργης Ψυχουντάκης (Μπερτόδουλος), ο οποίος διέσχιζε τεράστιες αποστάσεις μεταφέροντας μηνύματα από το Συμμαχικό Επιτελείο στην Αίγυπτο προς τις αντάρτικες ομάδες και αντίστροφα. Στο κέντρο του χωριού λειτουργεί ένα μουσείο με σημαντικά εκθέματα, όπως φωτογραφίες και ντοκουμέντα από τον Μακεδονικό Αγώνα μέχρι την Αντίσταση.

Η Ασή Γωνιά είναι επίσης γνωστή για την ευλογία των κοπαδιών, ένα παλιό έθιμο που τηρείται κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου). Τη μέρα αυτή οι βοσκοί φέρνουν τα αιγοπρόβατά τους στην εκκλησία του Άη-Γιώργη του Γαλατά, λίγο πιο κάτω από την πλατεία του χωριού. Εκεί τα ζώα μαντρώνονται κι αρμέγονται ένα-ένα, ενώ στη συνέχεια το κοπάδι ευλογείται από τον ιερέα. Στη συνέχεια το γάλα μοιράζεται στους παρευρισκόμενους κρύο ή βρασμένο, ενώ παράλληλα κοπέλες του χωριού ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές προσφέρουν κρητικά παξιμάδια και τυρί.

Διοικητικά, η Ασή Γωνιά αναφέρεται ως μέρος του Δήμου Μαθέ το 1881, του Δήμου Γεωργιούπολης το 1900 και αυτοτελής κοινότητα από το 1915 μέχρι το 1999, οπότε και ανάχθηκε σε δήμο που ενώθηκε με άλλους πέντε το 2010 για να σχηματίσουν τον Δήμο Αποκορώνου.

Επιμέλεια & σύνταξη κειμένων: Γιώργος Λιμαντζάκης


Facebook twitter youtube