Για την επιβολή σε βάρος των δήμων “τέλους ταφής” και “περιβαλλοντικής εισφοράς” από 1η Ιανουαρίου 2022 μέσω των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ)
Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 20/12/2021, υπενθυμίζει στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της χώρας την υποχρέωσή τους για την είσπραξη του “τέλους ταφής” από τους δήμους μέλη τους. Η επιβολή του αρχίζει από 1.1.2022 και αναφέρεται στα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.
Το "τέλος ταφής" είχε προβλεφθεί με τον ν.4042/2012, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 το αντικατέστησε με την «περιβαλλοντική εισφορά», με το άρθ. 55 του Ν.4609/2019. Τώρα, η ΝΔ επανήλθε με το άρθ. 38 του ν.4819/2021 και επιβάλλει το “τέλος ταφής”, ενώ με την παρ. 7 επαναφέρεται από 1.1.2022 και η καταβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021.
Το τέλος ταφής για το έτος 2022 εκτιμάται στα 34.161.061 €, το ίδιο και η περιβαλλοντική εισφορά, σύνολο 68.322.122 €! Το ποσό αυτό θα αυξάνει κατά 5 ευρώ ανά τόνο, χρόνο με το χρόνο.
Για τον Νομό Χανίων, αυτό σημαίνει ότι φέτος το τέλος ταφής υπολογίζεται γύρω στα1.700.000 ευρώ, ποσό που προφανώς θα επιβαρυνθεί η ΔΕΔΙΣΑ και προφανώς θα μεταφερθεί στους δήμους – μέλη της για να καταλήξει στις πλάτες του λαού .
Η περιβαλλοντική εισφορά διαμορφώνεται, επίσης, στα 20 ευρώ ανά τόνο για το 2022 και «κλειδώνει» στα 35 ευρώ το 2025, με τις ποσότητες των τιμολογούμενων απορριμμάτων να απομειώνονται ανάλογα με τη πρόοδο των δράσεων ανακύκλωσης.
Τα χαράτσια αυτά, εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεπιδρομής και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου, μαζί με το παραπλανητικό και εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα "πληρώνω όσο πετάω".
Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύουμε την ανάγκη τα όργανα της τοπικής, αλλά και της περιφερειακής διοίκησης, να συζητήσουνκαι να απαντήσουν αγωνιστικά απέναντι στη νέα φοροεπιδρομή, προβάλλοντας ως άμεση προτεραιότητα την απαίτησηνα καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του “τέλους ταφής” και της “περιβαλλοντικής εισφοράς”.
Επίσης
Ζητούμε υπό τις παρούσες συνθήκες:
1) Να επανεξετάσετε τις θέσεις σας και να καταργηθεί η επιβολή του τέλους ταφής που επιβαρύνει τους πολίτες και κατ’ επέκταση την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
2) Η Πολιτεία να αναλάβει το κόστος των συνεπειών για την ολιγωρία τόσων χρόνων για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.
3) Να αναγνωριστούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ο.Τ.Α και οι ΦοΔΣΑ για την ένταξη, δημοπράτηση και ολοκλήρωση έγκαιρα των έργων, καθώς επίσης και η καθοριστική τους συμβολή στην προστασία του Περιβάλλοντος.
Το Δημοτικό συμβούλιο Αποκορώνου ομόφωνα στηρίζει και συμπαραστέκεται εμπράκτως στον δίκαιο αγώνα των Αγροτών όπως αυτό εκφράζεται με τα κατωτέρω δίκαια αιτήματά τους :
• Δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα τεχνικής φύσης, σχετικά με ζητήματα μη πληρωμής κατά την προκαταβολή των επιδοτήσεων Οκτωβρίου.
• Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αφορά παραγωγούς τόσο της φυτικής όσο και της ζωικής παραγωγής.
• Το ζήτημα επηρεάζει την ευρύτερη τοπική οικονομία και δραστηριότητα του νησιού και όχι μόνο τους αγροκτηνοτρόφους.
• Εντοπίζεται μεγάλος κίνδυνος στην επόμενη προγραμματική περίοδο, κατά την προσεχή δεκαετία να απολέσει μεγάλο ποσοστό κοινοτικών πόρων.
• Τα εξαιρετικά προϊόντα της Κρήτης όπως η σταφίδα, το λάδι, τα κηπευτικά, τα τυροκομικά, το κρέας, κ.α να χάσουν την οικονομική αξία τους ως προς την διατροφική προσφορά μέσω ελληνοποιήσεων και της γενικότερης πολιτικής αδράνειας του Υπουργείου.
Βρύσες 15-11-2021
Στην Βουλή ο κ. υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε κυνικά ότι για να κατασκευαστεί και να συντηρηθεί ο νέος Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) θα χρειαστεί να τοποθετηθούν σε αυτόν διόδια.
Ο νέος ΒΟΑΚ έπρεπε να έχει κατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια γιατί ο υφιστάμενος δρόμος δεν πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές για ασφαλή οδήγηση με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά τροχαία ατυχήματα με θύματα αθώους ανθρώπους.
Αν επιβληθούν διόδια, οι Αποκορονιώτες θα πληρώνουν ένα σεβαστό ποσό κάθε μήνα για να μεταβούν στο νοσοκομείο Χανίων, στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στις τράπεζες ή στην εργασία τους δεδομένου ότι πολλοί εργάζονται στα Χανιά, αλλά έχουν επιλέξει από αγάπη για τον τόπο τους να μένουν στα χωριά τους δίνοντάς τους ζωή.
Ο νέος ΒΟΑΚ πρέπει να είναι ελεύθερος, χωρίς διόδια, ασφαλής, για να εξυπηρετείται ο λαός ο οποίος πληρώνει φόρους πολλών δισεκατομμυρίων στα τέλη κυκλοφορίας, στον φόρο καυσίμων κλπ.
Το δημοτικό συμβούλιο τοποθετείται ξεκάθαρα κατά των διοδίων, και απαιτεί από την κυβέρνηση να κατασκευαστεί ο νέος ΒΟΑΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό και κοινοτικούς πόρους, ώστε να έχουμε ένα δημόσιο, σύγχρονο, ασφαλή, δωρεάν Οδικό Άξονα από την Κίσσαμο ως την Σητεία.
Βρύσες 30-8-2021