^Κορυφή
  • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
  • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
    ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
  • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
    ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
  • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
    ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
  • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
  • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
    ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΝΤΟΥΛΙΑΝΑ

ΝΤΟΥΛΙΑΝΑ

Τα Ντουλιανά (ή Δουλιανά) βρίσκονται σε υψόμετρο 175 μέτρων στα βόρεια των υψωμάτων του Βάμου, ανάμεσα στα χωριά Τσιβαράς και Γαβαλοχώρι. Ως προς την προέλευση της ονομασίας του χωριού, λέγεται ότι σχετίζεται με τις Δουλοπόλεις της αρχαιότητας, αλλά δεν έχουν βρεθεί τόσο παλιά κτίσματα στην περιοχή (ή έστω ερείπια τους). Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το χωριό είχε αποκτήσει εκτάσεις κάποιος Ντούλης πασάς, αλλά το χωριό αναφέρεται σε παλιότερους χάρτες ως «Δουλ.» ή «Δουλιανά» και είναι άγνωστο πότε άλλαξε σε Ντουλιανά. Εκτιμάται πάντως ότι η ονομασία του χωριού δεν σχετίζεται την τουρκική λέξη deli (που σημαίνει «τρελός», «παράτολμος»), αλλά μάλλον με τη σλαβική ρίζα dol’, που σημαίνει «κάτω» ή «κοιλάδα». Η ερμηνεία αυτή φαίνεται πιο πιθανή, καθώς το χωριό βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κοιλάδες, ενώ βρίσκεται πιο χαμηλά σε σχέση με τον Βάμο, στον οποίο υπάγεται διοικητικά.

Τα Ντουλιανά είναι ένας μικρός οικισμός με ενδιαφέρουσα λαϊκή αρχιτεκτονική, η οποία έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ευαισθησία και τις προσπάθειες των ντόπιων, αλλά και των ξένων που έρχονται συχνά ή έχουν εγκατασταθεί εδώ. Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του χωριού έχει παίξει και ο δραστήριος Πολιτιστικός του Σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε το 1993 και διατηρεί στην έδρα του μια εντυπωσιακή σε όγκο και ποικιλία βιβλιοθήκη. Αρκετά σημεία του χωριού έχουν θέα προς τον κάμπο στα ανατολικά και το Γαβαλοχώρι, ενώ άλλα προς τη θάλασσα και το Ακρωτήρι. Περισσότερη φυσική ομορφιά μπορεί κανείς να απολαύσει περπατώντας το παλιό μονοπάτι που συνδέει τα Ντουλιανά με το Γαβαλοχώρι, περνώντας από ένα μικρό φαράγγι και την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, που έχει χτιστεί μέσα σε μια σπηλιά.

Διοικητικά, το χωριό αναφέρεται ως Δουλιανά του Δήμου Βάμου το 1881 και το 1900, μέρος του αγροτικού δήμου Βάμου το 1920 και της κοινότητας Γαβαλοχωρίου μετά το 1925. Το 1950 το χωριό (που εξακολούθησε να ονομάζεται Δουλιανά) αποσπάστηκε από το Γαβαλοχώρι και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Βάμου. Το 1997 τα Ντουλιανά έγιναν μέρος του ανασυσταθέντος Δήμου Βάμου, ο οποίος έγινε Δημοτική Ενότητα του Δήμου Αποκορώνου το 2010.

Επιμέλεια & σύνταξη κειμένων: Γιώργος Λιμαντζάκης


Facebook twitter youtube