^Κορυφή
  • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
  • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
    ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
  • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
    ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
  • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
    ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
  • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
  • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
    ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΩΡΙΟ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΩΡΙΟ

Το Κόκκινο Χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 152 μέτρων στο βορειοανατολικό άκρο του Αποκόρωνα, δυτικά του ακρωτηρίου Δρέπανο, το οποίο χωρίζει τον Κόλπο της Σούδας από τον Κόλπο του Αλμυρού. Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό πήρε το όνομά του από το κόκκινο χρώμα που έχει το χώμα στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή συνδέεται με το αίμα που έχουν χύσει οι ντόπιοι στους αγώνες τους κατά των Οθωμανών. Η δεύτερη αυτή εκδοχή πιθανότατα συνδέεται με ένα σπήλαιο στα βόρεια του χωριού, όπου στις αρχές Αυγούστου του 1821 κατέφυγαν δεκάδες γυναικόπαιδα για να προστατευτούν από μια επίθεση του οθωμανικού στρατού, αλλά εντοπίστηκαν και σκοτώθηκαν μέχρι το τελευταίο.

Πέρα από τα όμορφα παλιά σπίτια του, το χωριό είναι γνωστό για τις 33 στέρνες που υπάρχουν στην τοποθεσία Καπαρέ, από τις οποίες προμηθευόταν το νερό του στο παρελθόν. Πάνω από το Κόκκινο Χωριό δεσπόζει η Δραπανοκεφάλα, ένας τραπεζόσχημος λόφος που ήταν γνωστός ως Καλαπόδα (Calapodha) κατά τη Βενετοκρατία. Στη ρίζα αυτού του ορεινού όγκου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κτίσμα του 16ου αιώνα που οι Γερμανοί μετέτρεψαν σε αποθήκη εκρηκτικών κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941-1945). Δίπλα στην εκκλησία υπάρχει ένα εντυπωσιακό υπόγειο καταφύγιο, το οποίο χτίστηκε με καταναγκαστική εργασία των ντόπιων και αποτελείται από μία γαλαρία και μερικά δωμάτια, τα οποία οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν ως γραφεία διοίκησης του νότιου τμήματος του οχυρού Σούδας (Festung Suda). Αντιλαμβανόμενοι τη στρατηγική σημασία του χωριού, οι Γερμανοί τοποθέτησαν αντιαεροπορικά όπλα και έχτισαν αρκετά πολυβολεία γύρω από αυτό, ώστε να αποτρέψουν επιθέσεις εναντίον του και να εξασφαλίσουν τον έλεγχό του.

Πέραν της ιστορικότητάς του, το χωριό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φυσικό του κάλλος. Οι βραχώδεις ακτές στα βόρεια κρύβουν αρκετά μικρά σπήλαια που έχει σκάψει η θάλασσα, ενώ σε δύο σημεία διακόπτονται από μικρές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, τον Βράσκο και τον Κουταλά. Στα βορειοανατολικά του χωριού ο δρόμος τελειώνει κοντά στον φάρο του ακρωτηρίου Δρέπανο, ο οποίος χτίστηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων το 1864. Κοντά στον φάρο βρίσκεται επίσης το υποθαλάσσιο Σπήλαιο των Ελεφάντων, όπου το 2000 βρέθηκαν απολιθωμένα οστά από ελάφια και ελέφαντες που ζούσαν στην Κρήτη πριν 60.000 χρόνια. Το σπήλαιο έχει μήκος 160 μέτρα και παρουσιάζει ιδιαίτερο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, αλλά η πρόσβαση σε αυτό είναι δύσκολη, επειδή η είσοδός του βρίσκεται 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Διοικητικά, το Κόκκινο Χωριό αναφέρεται ως μέρος του Δήμου Αρμένων το 1881 και το 1900, έδρα ομώνυμου αγροτικού δήμου το 1920 και αυτοτελής κοινότητα το 1928. Το 1999 το Κόκκινο Χωριό έγινε μέρος του Δήμου Βάμου, μέρος του οποίου παρέμεινε μέχρι το 2010, οπότε και έγινε μέρος του Δήμου Αποκορώνου.

Επιμέλεια & σύνταξη κειμένων: Γιώργος Λιμαντζάκης


Facebook twitter youtube