^Κορυφή
  • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
  • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
    ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
  • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
    ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
  • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
    ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
  • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
  • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
    ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΠΑΛΑΙΛΩΝΙ

ΠΑΛΑΙΛΩΝΙ

Το Παλαιλώνι βρίσκεται σε υψόμετρο 324 μέτρων στο μέσο των υψωμάτων του Κεφαλά, στο ανατολικό άκρο της Δ.Ε. Βάμου. Η ονομασία του χωριού προκύπτει από τις λέξεις «παλιό» και «αλώνι» και υποδηλώνει ότι στην περιοχή υπήρχαν πολλά αλώνια, τόσα που λέγεται ότι κάθε οικογένεια είχε το δικό της. Το χωριό βρισκόταν παλιά ανατολικότερα, στην κορυφή των υψωμάτων πάνω από τον Ομπρόσγιαλο (τοποθεσία γνωστή ως «φρούδια»), αλλά λόγω του ότι ήταν ορατό από τη θάλασσα έγινε αρκετές φορές στόχος των πειρατών -κυρίως Σαρακηνών- και οι κάτοικοί του αποφάσισαν να μεταφερθούν στη σημερινή θέση για λόγους ασφαλείας. Το χωριό δεν αναφέρεται στις απογραφές της Βενετοκρατίας ή της Τουρκοκρατίας, αλλά η παλαιότητα κάποιων σπιτιών του δείχνει ότι υπήρχε ένας μικρός οικισμός, συνδεδεμένος με τον γειτονικό Κεφαλά.

Το «σήμα κατατεθέν» του Παλαιλωνίου είναι τα Λυγένια πηγάδια, ένα εντυπωσιακό συγκρότημα βενετικών πηγαδιών και λαξευτών γουρνών που βρίσκεται στα βόρεια του χωριού, ανατολικά του δρόμου προς Δράπανο. Το συγκρότημα αυτό αποτελείται από τρία μεγάλα και τρία μικρότερα πέτρινα πηγάδια, τα οποία έσκαψαν παλιά οι κάτοικοι του χωριού για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού στην περιοχή. Το μέσο βάθος των πηγαδιών φτάνει τα 6 με 7 μέτρα, ενώ είναι βέβαιο ότι στο παρελθόν υπήρχαν περισσότερα, τα οποία έκλεισαν με προσχώσεις. Στην περιοχή υπήρχαν επίσης πολλές πέτρινες γούρνες για το πότισμα των ζώων, πολλές εκ των οποίων έσπασαν ή κλάπηκαν. Οι τελευταίες κλάπηκαν τον Αύγουστο του 2019, αλλά χάρη στην άμεση κινητοποίηση των κατοίκων επιστράφηκαν και βρίσκονται πάλι στον φυσικό τους χώρο.

Η εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Χαράλαμπος, στο προαύλιο του οποίου βρίσκεται ένα λιτό μνημείο για το πιο γνωστό τέκνο του, τον αρχιμανδρίτη Χαρίτωνα Πνευματικάκη (κατά κόσμον Χαράλαμπο Μποτωνάκη), ο οποίος επέδειξε σπουδαίο ιεραποστολικό έργο στην Κανάνγκα του Κογκό για 25 χρόνια (1973-1998).

Ανατολικά από το Παλαιλώνι βρίσκεται ο όρμος Ομπρόσγιαλος, τα γαλαζοπράσινα νερά του οποίου εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Οι απόκρημνες πλαγιές της περιοχής αποτελούν πόλο έλξης για τους σπηλαιολόγους και τους κάθε είδους  λογής εξερευνητές, ενώ η διαύγεια του νερού και το Καταδυτικό Πάρκο που θα αρχίσει να λειτουργεί εδώ το 2022 θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για τους λάτρεις των καταδύσεων.

Διοικητικά, το Παλαιλώνι αναφέρεται ως μέρος του Δήμου Βάμου το 1881 και το 1900, μέρος του αγροτικού δήμου Κεφαλά το 1920 και της κοινότητας Κεφαλά μετά το 1925. Το 1997 το Παλαιλώνι έγινε μέρος του ανασυσταθέντος Δήμου Βάμου, ο οποίος έγινε Δημοτική Ενότητα του Δήμου Αποκορώνου το 2010.

Επιμέλεια & σύνταξη κειμένων: Γιώργος Λιμαντζάκης


Facebook twitter youtube